Főoldal compas
Főoldal
Tel: +420 543 216 642
Fax: +420 543 216 642

Az űrhajósok a SolidWorks segítségével őrzik meg fizikai erőnlétüket

24. 9. 2010 – Az NTE-SENER SolidWorks szoftvert használ a NASA számára készítendő bonyolult kutató és kondicionáló rendszer tervezéséhez

Haar, München, 22. szeptember 2010 –Noha az űrhajósok rendkívül fittek, még ők is legyengülnek a súlytalanságban eltöltött hosszabb küldetések után. Az izomsorvadás elleni küzdelem előmozdítása érdekében egy SolidWorks® szoftvert használó spanyol cég összetett rendszert fejlesztett ki az űrhajósok erőnlétének az űrben való vizsgálatára.

A MARES (Muscle Atrophy Research and Exercise System, izomsorvadás-kutató és testkondicionáló rendszer) elnevezésű rendszert az NTE-SENER fejlesztette ki az Európai Űrügynökség (ESA) részére. A MARES egy párnák, karok, elektronikai elemek, szoftverek és egy motor rendszerével ellátott, állítható székből áll, amely egy tucatnyi izomcsoport gyengeségét, illetve az egyes gyakorlatok jótékony hatását vizsgálja. A rendszert tavaly áprilisban indították útnak a NASA Discovery űrsiklójának fedélzetén, és hamarosan beépítik a nemzetközi űrállomás európai, Columbus-moduljába is.

„A SolidWorks nagy változás az előző CAD szoftverünkhöz képest” – mondta az NTE-SENER gépészmérnöke, Albert Catalan. „A szoftver segítségével gyorsan el tudtuk készíteni a tanulmányterveket, majd meg tudtuk őket nézni részletes 3D nézetben a NASA-val közösen, így egy rendkívül alapos tervet tudtunk kidogozni, menet közben szimulálva a valós körülmények között a MARES-rendszert érő erőhatásokat.”

A tervezéssel kapcsolatos követelmények nagyon szigorúak voltak. A MARES-rendszernek rögzítenie kellett az űrhajóst, mozgását a vizsgált izmokra kellett korlátoznia, biztosítania kellett a felhasználó biztonságát, a megfelelő segédberendezések révén ellenállást kellett kifejtenie, továbbá alkalmasnak kellett lennie az 5-ös és a 95-ös magassági percentilisek közé eső valamennyi űrhajós számára. A rendszernek modulokból kellett állnia, hogy az űrhajósok össze- és szétszerelhessék, tárolhassák és üzemeltethessék.

Az NTE-SENER a SolidWorks szoftvert a következő tervezési célok megvalósítására használta fel:

  • Az űrsiklóba való megfelelő illeszkedés biztosítása a NASA-nál dolgozó SolidWorks-felhasználókkal való folyamatos adatcsere révén.
  • A számtalan alkatrésznek az űrsikló szűkös rakterébe való becsomagolása.
  • Az alkatrészek közötti esetleges interferenciák észlelése.
  • A meghibásodás és a sérülés kockázatának csökkentése a MARES-rendszerre nehezedő valós fizikai erők hatásának elemzése révén (a SolidWorks Simulation szimulációs szoftver használatával).
  • A másik tervezőiroda által tervezett különböző alkatrészek egyszerű csatlakoztathatósága.
  • Az adatok megosztása a gyártó partnerekkel az általuk preferált formában (SolidWorks-modellként, STEP fájlban vagy rajzon).

„A SolidWorks segítséget nyújtott egy olyan rendszer gyors és költséghatékony kifejlesztéséhez, amely jelentős mértékben javíthatja az űrkutatás minőségét és az űrhajósok egészségi állapotát” – mondta Manuel Canchado Morales, az NTE-SENER gépipari részlegének vezetője. „Az űrben megszerzett ismeretek a Földön is hasznosak lehetnek, úgy az űrhajósok, mint a rehabilitációval foglalkozó szakemberek számára. A kutatás hozzájárulhat ahhoz, hogy még magasabb szintre emeljük a bénulásos megbetegedésekben, a baleseti eredetű megbetegedésekben, illetve a tartós mozgásképtelenségben szenvedő betegek ellátásának színvonalát.”

Dassault Systèmes SolidWorks Corp. a Dassault Systèmes S.A. (Nasdaq: DASTY, Euronext Paris: #13065, DSY.PA) leányvállalata a 3D-s megoldások világelső szállítója. A vállalat tervezési, elemzési, termékadat-kezelési, dokumentációs és környezeti hatásvizsgálatot segítő szoftvereket fejleszt és értékesít. A vállalat a 3D-s CAD-technológiák piacvezető szolgáltatója, mely olyan intuitív és nagy teljesítményű szoftvereket biztosít, amelyekkel a tervezőcsoportok még jobb termékeket tervezhetnek. A legújabb hírek, információk vagy élő online demonstrációk a vállalat weboldalán www.solidworks.hu vagy a 1-800-693-9000 számon érhetők el (Észak-Amerikán kívül hívja a +1-781-810-5011 számot).

A CATIA, a DELMIA, az ENOVIA, a SIMULIA, a 3D VIA és az a SolidWorks a Dassault Systèmes vagy leányvállalatai bejegyzett végjegyei az USA-ban és/vagy más országokban. A többi márkanév és terméknév saját tulajdonosának védjegye. Szerzői jog © 2010 Dassault Systèmes SolidWorks Corp.

További információk:

SolidWorks Deutschland GmbH von Wendland Consulting
Isabelle Reich Carola von Wendland
Hans-Pinsel-Straße 7 Pognerstraße 38
D-85540 Haar D-81379 München
Tel.: +49.89.612956-0 Tel.: +49.89.412500-68
presse@solidworks.de carola@vonwendland-consulting.de